innovatieve en unieke constructie

Stortgoedwarmtewisselaar

De bulk solid heat exchanger van Mosman wordt wereldwijd ingezet om vrijstromende stortgoederen te verwarmen of te koelen. Als afsluitende processtap, om het eindproduct af te koelen, of als tussenstap, om het product voor te verwarmen. Met een ingenieus, eigen ontwerp is de warmtewisselaar van Mosman een ideale oplossing voor deze verwerkingsprocessen.

De bulk solid heat exchangers hebben een modulaire productopbouw, gebaseerd op eersteklas, door Mosman ontwikkelde pillow plates. Deze pillow plates worden samengesteld in één of meerdere plate banks, waartussen de te koelen of de te verwarmen stortgoederen stromen. Deze worden op de gewenste temperatuur gebracht door het warmte-uitwisselende medium – voornamelijk water, stoom of thermische oliën – dat door de holtes van de pillow plates stroomt.  

Deze indirecte manier van verwarmen of koelen is tot wel negentig procent energiezuiniger dan directe warmte-uitwisseling.

Mosman Slot Manifold

Voor het vullen van de pillow plates maakt Mosman gebruik van een innovatieve en unieke constructie: de Mosman Slot Manifold. Mosman maakt gebruik van interne verdelers, waar de pillow plates direct op zijn aangesloten. Het resultaat is een gecertificeerd, lekdicht ontwerp, waarmee risico’s op aankoeken, klompvorming en vervuiling worden geminimaliseerd. De vaste verbinding tussen de pillow plates en de aansluitpijp fungeert ook als plaatondersteuning, waardoor een separate constructie niet nodig is, waar product kan achterblijven op horizontale vlakken. Bovendien garandeert deze constructie een zeer constante plate spacing.

De warmtewisselaars van Mosman worden ontworpen en geproduceerd met eigen productiefaciliteiten en kwaliteitscontroles, waardoor u verzekerd bent van kwalitatief hoogstaande installaties, conform klantspecifieke standaards en strenge richtlijnen die er kunnen gelden, bijvoorbeeld in de voedingsmiddelen- en kunstmestindustrie.

De voordelen van de Mosman warmtewisselaar

  • Geen risico op aankoeken (caking)
  • Tot wel negentig procent energiezuiniger dan direct verhitten of koelen
  • Geen luchtfilters nodig die bij fluid bed luchtdrogers, koelers en verhitters wel nodig zijn
  • Eenvoudige toegang via brede toegangsdeuren en luiken
  • Hoge kwaliteit koelen en verhitten: homogene verhitting en afkoeling door het realiseren van mass flow
  • Modulaire opbouw, dus eenvoudig te installeren, monteren, in bedrijf te nemen en te onderhouden.

Hoe werkt een Bulk
Solid Heat Exchanger?

Het stortgoed wordt over de pillow plates verdeeld in een hopper, waarin ook de vulling en doorstroomsnelheid gemeten worden met behulp van een level indicator. Om een gelijkmatige temperatuur te verkrijgen voor het stortgoed, is een evenredige stroming over het gehele oppervlak van de warmtewisselaar noodzakelijk. Deze “mass flow” wordt gecreëerd middels een speciaal ontworpen uitlaat, die ervoor zorgt dat alle delen van het stortgoed even snel door de warmtewisselaar stromen en dus even lang in contact zijn met de pillow plates. Een temperatuursensor in de productuitlaat zorgt ervoor dat het stortgoed de gewenste temperatuur heeft als het de warmtewisselaar verlaat.

De Mosman warmtewisselaar bestaat dus uit slechts twee onafhankelijke regelkringen: één voor de stroming van het stortgoed en één voor de temperatuur van het stortgoed. Het resultaat is een eenvoudig bedienbaar en goed controleerbaar systeem.