energiezuinig en zeer efficiënt

Koelen

Met name hygroscopische stortgoederen dienen na afloop van het verwerkingsproces voldoende te worden afgekoeld om vochtophoping bij opslag te voorkomen. Of om de stortgoederen op handelbare temperatuur te brengen. Dit koelen gebeurt in een Mosman warmtewisselaar op energiezuinige en zeer efficiënte wijze.

De te koelen stortgoederen worden in een Mosman heat exchanger indirect gekoeld met behulp van pillow plates van eigen fabricaat. Deze pillow plates worden op koude temperatuur gebracht door het warmte-uitwisselende medium – vaak water – dat door de ingeblazen plaatholtes stroomt. Doordat de stortgoederen overal even snel langs de pillow plates stromen in een “mass flow”, is er sprake van homogene afkoeling.

Dit indirect koelen van stortgoederen is tot wel negentig procent energiezuiniger dan directe luchtkoeling. Bovendien heeft de installatie een kleinere footprint dan luchtkoelers, aangezien water minder volume inneemt dan lucht. Ook zijn er geen kostbare luchtfilters nodig, zoals bij fluid bedkoelers. 

Geen condensatie

Om te voorkomen dat er tijdens het koelen van de stortgoederen condensatie optreedt, wordt indien nodig purge air geïnjecteerd. Hiermee wordt overtollig vocht opgenomen, dat anders voor ongewenste aankoekverschijnselen en verstoppingen kan zorgen. De benodigde internals en aansluitflenzen zijn hiervoor standaard aanwezig, waardoor u achteraf niet voor verrassingen komt te staan en flexibel kunt zijn in het gebruik van de wisselaar. Meer over deze methode leest u op de pagina ‘Drogen’. 

Overige voordelen

Voor de toevoer van warmte-uitwisselend medium maakt Mosman gebruik van een innovatief, geïntegreerd ontwerp, dat met zijn gelaste verbindingen geen vocht of stof binnenlaat en tevens zorgt voor een gelijke verdeling van de pillow plates. Een simpel ontwerp dat de kans op caking minimaliseert en zorgt voor een solide ophanging van de pillow plates, waardoor deze niet kunnen verbuigen of verschuiven.

Indien gewenst, levert Mosman het complete systeem: de warmtewisselaar, het closed loop cooling system, purge air supply en een central control cabinet, voor gecentraliseerde regeling en beveiliging. Tevens kan Mosman u ontzorgen in de toe- en afvoer van uw stortgoederen bij de wisselaar via transportbanden en stortgoedliften. Tenslotte kan Mosman u assisteren bij de on-site installatie en ingebruikneming van deze systemen. Meer voordelen leest u op de productpagina van de bulk solid heat exchanger.