Suiker is een hygroscopisch product, wat inhoudt dat de stof water opneemt en als gevolg daarvan kan klonteren. Dit is een bekend probleem bij de opslag van suikers. Om deze vochtophoping te voorkomen, is het noodzakelijk om de suikers in de afsluitende processtap voldoende af te koelen, voordat deze wordt opgeslagen in silo’s of in big-bags.
In een Mosman warmtewisselaar gebeurt dit koelen op zeer zuinige en efficiënte wijze. Om te voorkomen dat ook bij dit afkoelproces condensatie optreedt, wordt er waar nodig droge lucht in de warmtewisselaar geïnjecteerd, dat overtollig vocht opneemt en het risico op aankoekverschijnselen bij het afkoelen wegneemt. De benodigde hoeveelheid droge lucht wordt van tevoren uitgerekend en tijdens de inbedrijfstelling geoptimaliseerd.
De warmtewisselaar is voorzien van pillow-plates, waardoor het warmtewisselende medium stroomt, waar de suiker afgekoeld wordt. De suiker zelf stroomt dan gelijkmatig tussen de platen door. Een zogenaamde trilbodem of een vergelijkbaar uitlaatsysteem zorgt ervoor dat de suikers hier langzaam en gelijkmatig tussen stromen, zodat alle delen van het stortgoed even lang met de pillow plates in contact zijn. Een temperatuursensor in de productuitlaat houdt de pillow plates op de juiste temperatuur, zodat het stortgoed na afloop van de processtap de gewenste temperatuur heeft. Deze indirecte temperatuuruitwisseling is tot wel negentig procent energiezuiniger dan directe temperatuuruitwisseling (bijvoorbeeld in een wervelbed).
Mosman biedt hoogstaande geëngineerde en klantspecifieke oplossingen, die volledig in het teken staan van de verwerkingsprocessen van zijn klanten: verwarmen, koelen of drogen van bulk solids.